5G mreža u Zadru i Petrčanima?

Desk Diadora
Desk Diadora

Prema neslužbenim informacijama, ovih dana u Odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo stigao je zahtjev za postavljanje 5G repetitora u gradu Zadru i Petrčanima. Naime, tvrtka Ericsson Nikola Tesla d.d. je poslala zahtjev za postavljanje 3 repetitora na području grada Zadra i 2 repetitora na području Petrčana koji su bazirani na 5G tehnologiji.

Zadnjih mjeseci, osim koronavirusa veliku pomutnju stvorila je 5G mreža koja bi operaterima, a i krajnjim korisnicima omogućila velike brzine pristupu internetu. Ova je tehnologija izazvala velike kontroverze u narodu, mahom radi neistraženosti utjecaja na ljudski organizam.

Dok mobilni operateri uvjeravaju stanovništvo da je 5G tehnologija sigurna za zdravlje, istina je da ne postoji istraživanje koje bi potvrdilo isto.

Što je to zapravo 5G mreža? Iza samog naziva 5G (peta generacija mobilnih mreža) se skriva kombinacija više novih tehnologija koje omogućuju velike brzine prijenosa interneta. Ista radi na širokom rasponu frekvencija (od 3 kHz do teorijskih 300 GHz ). Iako bi mobilni operateri trebali koristiti opseg od 700 MHz do 26 Ghz, nitko ne zna što se ljudskom tijelu događa pri dugotrajnoj izloženosti mobilnim signalom iznad 5Ghz (velik broj istraživanja govori da je i 5GHz pri dugotrajnoj izloženosti opasna za ljudsko zdravlje)

Postavlja se pitanje, koji su zapravo benefiti takve tehnologije za krajnjeg korisnika? U Hrvatskoj još nemamo ni potpuno iskustvo 4G mreže koja nam donosi sasvim pristojne brzine za pristup internetu, kako za privatne tako i poslovne korisnike.

Praktična namjena 5G tehnologija još nikom nije jasna, a operateri je najavljuju kao „osnovu za razvoj gospodarstva i novih tehnoloških rješenja koja će nam donijeti bolju kvalitetu života“.

Podijelite ovaj članak